Tvrdosťou vody sa vo všeobecnosti rozumie súčet obsahu vápnika a horčíka vo vode. Každá voda obsahuje vápnik v prírodnej podobe; jeho obsah závisí od geologickej skladby horniny, ktorou voda preteká.
Vápnik, ktorí tvorí hlavnú časť tvrdosti vody, nemá žiadne negatívne účinky na zdravie človeka. Vápnik a horčík sú potrebné pre zdravý rast a ochranu kostí pred odvápnením, znižujú nervovo – svalovú dráždivosť a ovplyvňujú zrážanie krvi. Zo zdravotného hľadiska dávame prednosť tvrdšej vode. Štatisticky bolo zistené, že v oblastiach, kde pitná voda obsahuje vyššiu koncentráciu vápnika a horčíka, sa u obyvateľstva vyskytuje menej kardiovaskulárnych ochorení. Voda z vodovodu je tak najjednoduchší každodenný zdroj vápnika a horčíka pre organizmus. Z hygienického hľadiska sú vápnik a horčík netoxické, naopak, ich prítomnosť v pitnej vode je žiadúca.
Vyhláška Ministerstva zdravotníctva SR č. 247/2017 Z. z. uvádza ako odporúčanú hodnotu pre pitnú vodu obsah vápnika a horčíka 1,1 až 5 mmol/l (t. j. tvrdosť vody 6,16 až 28 °dH.). Vápnik, ktorý tvorí hlavnú zložku tvrdosti, nemá žiadne negatívne účinky na zdravie. Voda z vodovodu je vlastne najjednoduchším každodenným zdrojom vápnika a horčíka pre organizmus človeka.
Prepočet tvrdosti vody
1 mmol/l = 5,6 dH°
1°dH = 0,1783 mmol/l
Celková tvrdosť vody | Stupeň tvrdosti [°dH] | Stupeň tvrdosti [mmol/l] |
Veľmi mäkká | 0 až 4 | 0 až 0,72 |
Mäkká | 4 až 8 | 0,72 až 1,43 |
Stredne tvrdá | 8 až 12 | 1,43 až 2,14 |
Dosť tvrdá | 12 až 18 | 2,14 až 3,21 |
Tvrdá | 18 až 30 | 3,21 až 5,35 |
Veľmi tvrdá | > 30 | > 5,35 |